Chcemy kultywować tradycyjne wartości oraz sposoby wytwarzania pieczywa. Z tego względu funkcjonujemy jako mała, rodzinna piekarnia.

Piekarnia Gdynia

Follow Us:

Blog

gluten piekarnia gdynia gdańsk sopot

Gluten – nie taki straszny jak go malują.

W ostatnim czasie w mediach i społeczeństwie widnieje duża nagonka na unikanie glutenu, jako czynnika wielu problemów zdrowotnych oraz gorszego funkcjonowania naszego organizmu. Czy faktycznie temat spożywania glutenu jest tak ważny ?  Skoro o tym temacie tak dużo się mówi oraz możemy zobaczyć znaczący wzrost liczby produktów bezglutenowych na półkach sklepów, to coś w tym musi być.  Nie do końca…

Zacznijmy od wyjaśnienia czym jest choroba trzewna,  przejawiająca się nietolerancją glutenu, znana powszechnie jako celiakia.   Jest to poważna choroba o podłożu autoimmulogicznym. Przejawia się występowaniem zaburzeń trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Powodem tego jest właśnie nietolerancja glutenu. Niestety jest to choroba nieuleczalna. Na chwilę obecną jedyną metodą na zapobieganie jej dolegliwościom jest stosowanie diety bezglutenowej.  Celiakia zaczyna pojawiać się w społeczeństwie coraz częściej i to nawet u osób dorosłych. Pierwsze objawy często możliwe są do zauważenia w okresie osłabionej odporności. Są nimi m.in. bóle brzucha, biegunki, złe samopoczucie oraz niedobory składników pokarmowych objawiające się często anemią. Gluten, czyli białka występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu i owsie, powinny być koniecznie unikane przez osoby chorujące na tą przypadłość.

Temat jest więc bardzo istotny, jednak przede wszystkim dla osób chorych na celiakię. A ich, jak dowodzą badania, szacuje się na 1% populacji. Jak więc widać jest to zdecydowana mniejszość. Jednak panująca obecnie moda na unikanie glutenu sprawia, że mnóstwo osób zdrowych także zrezygnowało z produktów zawierających gluten. Nie jest to dobry trend, gdyż takie diety często są uboższe w wartości odżywcze. Są także mniej urozmaicone. Osoba zdrowa warto by posiadała w swojej diecie wszystkie rodzaje zbóż. Duże urozmaicenie diety jest kluczem do uniknięcie niedoborów pokarmowych. Przede wszystkim jest to bardzo ważne dla osób narażonych na duży stres, kobiet w ciąży, a także dzieci i młodzieży.    

Jeżeli masz podstawy sądzić, że cierpisz na celiakię, warto niezwłocznie udać się do lekarza po otrzymanie właściwej diagnozy.  Można także przeprowadzić kilkudniową dietę bezglutenową i samemu sprawdzić czy dolegliwości zniknęły.  Jeżeli jednak ten temat Cię nie dotyczy (podobnie jak większość ludzi), warto wprowadzić do swojego jadłospisu nowe zboża i wartościowe produkty, dzięki czemu zyskasz ciekawsze menu korzystne dla Twojego zdrowia.